Author Topic: [FF8PC-Steam] FF8 Controller Buttons for PSX and Xbox360 (2015-01-13)  (Read 91279 times)

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
FF8 Controller Buttons - by MCINDUS and Norwin
For use with the STEAM version of Final Fantasy VIII (FF8)

It's FINALLY here!
This mod replaces the horrible "B1, B2, B3, etc." Button Icons with the proper Playstation and Xbox360 Buttons

***To use this mod, you MUST install Tonberry and SeeD Reborn***

Get Tonberry HERE
Get SeeD Reborn HERE  **MUST USE SeeDReborn 3.2 for now**

Download Links:
Controller Buttons for PSX
Controller Buttons for Xbox360

For HID interfaces (Xpadder, JoytoKey, AutoHotKey, Pinnacle, etc):
HID Interface PSX Buttons*
HID Interface Xbox360 Buttons*

For PS3 Controllers using SpcServer:
PS3 Controller Buttons


*Using the HID interface buttons is destructive to the Green Text in the game - be warned, but the green text is BARELY used, so it shouldn't interfere with gameplay.

Directions:
1. Download and Install Tonberry and SeeD Reborn
2. Download the appropriate Controller Pack above, unpack it and open the 'textures contents' folder.
3. Move the 'sy' folder into your 'textures' folder in the FINAL FANTASY VIII app folder. (steamapps/common/FINAL FANTASY VIII/textures/)
4. Merge the folders when asked
5. Enjoy!

***Disable the STEAM overlay in 'steam/settings/in-game' to prevent crashes!***
This should work with ALL versions of SeeD Reborn!

Donate to my PAYPAL to help keep these mods alive!

Special thanks to NORWIN and JeMaCheHi!

Thank you! Leave a comment and let me know what you think.
-MCINDUS-

Screenshot:


The only glitch is the "A" button showing up next to the "R Stick" button (or Triangle next to Start in PSX version) - this is due to the button being identified as "B10", where it pulls 1 and 0 for it's image.  If this can be changed in the future to "button 10" being represented but it being renamed "button 0", the glitch can be fixed -- otherwise, we just have to live with it ;) 
This glitch is not present in the HID version, but it's more destructive to the green text.  give/take.
« Last Edit: 2017-08-25 23:14:34 by Mcindus »

Zara9

  • Insane poster
  • *
  • Posts: 419
  • Karma: 8
    • View Profile
Re: [FF8PC-Steam] FF8 Controller Buttons for PSX and Xbox360
« Reply #1 on: 2015-01-13 16:36:50 »
Hey

thanks for making this mod for us

it was really had before running away from battles on this ff8 steam pc version before

thanks

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
Hey

thanks for making this mod for us

it was really had before running away from battles on this ff8 steam pc version before

thanks

You are quite welcome.  I was sick of trying to do the Timber Owl's Train mission without this mod. ;)

RichterB

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 32
  • Karma: 2
    • View Profile
Thanks Mcindus!! This is the mod I was waiting for.
A little suggestion: Post on your SeeD reborn page about this mod. I bet many people(like me) are waiting for news on this mod, on that page

Erik

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 34
  • Karma: 1
    • View Profile
Your mods keep urging me too finish my twelvehundredth playthrough of the game! Haha, nice!

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
Your mods keep urging me too finish my twelvehundredth playthrough of the game! Haha, nice!

Thanks! That's why I do what I do! :)  It's always nice to know people are enjoying my work!

Hellbringer616

  • No life
  • *
  • Posts: 1915
  • Karma: 12
    • View Profile
Would you mind doing original PSX buttons? I use a ps3 controller but love your mod.

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
Would you mind doing original PSX buttons? I use a ps3 controller but love your mod.

Is the PSX version posted not the original buttons?  Or did you just miss that part of the OP?  :)
Let me know if there's any customization you need

Hellbringer616

  • No life
  • *
  • Posts: 1915
  • Karma: 12
    • View Profile
Missed it. Sorry! this is why you shouldn't post when sick haha.

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
I have followed all instructions, I installed Tonberry and Seed. It is still showing as B1 B2 B3 etc.  Please help!!!   :(

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
I have followed all instructions, I installed Tonberry and Seed. It is still showing as B1 B2 B3 etc.  Please help!!!   :(

After you installed Tonberry and Seed, did you then overwrite the sysfld01_17.png and sysfld00_17.png files from the Xbox/PSX Download link?  Next question - did you update hash1map.csv from the Tonberry main page?  Last question: are you using the English version of the game? If not, you can still use this mod, you just need different hashcodes available on the SeeD Reborn thread.  You have to have the updated hash1map from Omzy's Tonberry page or the MCINDUS Hashmap v2.1 from HorizonPack v2.1 to use this mod.

Let me know if this helps!

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
First off, thank you for the quick reply.   I replaced the SYfolder with the PSX link as well as the 4 hashmaps from the hashmaps link.  I am playing the English version bought off Steam.

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
First off, thank you for the quick reply.   I replaced the SYfolder with the PSX link as well as the 4 hashmaps from the hashmaps link.  I am playing the English version bought off Steam.

Make sure you're not using SweetFX along with Tonberry.  Also - make sure the MOST recent hashmap file is from MCINDUS Hashmap v2.1.  Could you post a screenshot of your controller configuration window from within the menu?  That would help me figure out whats going on.  Also - could you post a screenshot of your FINAL FANTASY VIII folder from within "/steamapps/common/FINAL FANTASY VIII/"?  Last question:  Is your OS disk on the C drive? If not, you will need to change it to whatever letter it IS on in the prefs.txt file within the "tonberry" folder in "/steamapps/common/FINAL FANTASY VIII/tonberry/"

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
NVM i am a massive idiot.  I figured out where i messed up
« Last Edit: 2015-02-06 20:53:38 by Dailoh »

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
However, even with this mod I cant get the buttons to match up to do the train mission with the stupid codes and Zell's Limit Break buttons
« Last Edit: 2015-02-06 21:39:58 by Dailoh »

LeonhartGR

  • No life
  • *
  • Posts: 2300
  • Karma: 28
  • ~Whatever...~ Finally married to my "Rinoa"!
    • View Profile
    • LeonhartGR Productions
Check out my sweet icon for your mod and how it looks like in the guide :) :P
« Last Edit: 2015-02-08 11:47:36 by LeonhartGR »

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
Yea so I cannot get the button icons shown on screen to match up to what its actually on the controller.  I've spent over an hour trying to figure this out.  A quick write up could help, unless I getting something wrong.  The icon for "X" is showing up as "Triangle",  "Circle" seems to be correct, "Square" is basically not used.  Thats all I have discovered so far.
« Last Edit: 2015-02-08 21:12:37 by Dailoh »

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
Check out my sweet icon for your mod and how it looks like in the guide :) :P

OMG I love it. Thanks :)

Yea so I cannot get the button icons shown on screen to match up to what its actually on the controller.  I've spent over an hour trying to figure this out.  A quick write up could help, unless I getting something wrong.  The icon for "X" is showing up as "Triangle",  "Circle" seems to be correct, "Square" is basically not used.  Thats all I have discovered so far.

It's actually assigning the buttons B1, B2, B3, B4, etc. and not X, C, V, G, H, etc.  Is your gamepad supported by the application or are you using a HID interface like Pinnacle or Xpadder?  I would release a version for the keyboard buttons for those of you who are using them, but it would break all of the Green Text in the game, and currently, the only thing broken in the Green text is a missing "B".  Granted, there are barely any instances of green text in the game aside from the buttons...

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
I am running DS4Windows with my PS4 controller plugged in.

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
I am running DS4Windows with my PS4 controller plugged in.

Give me a day or two and I'll have a release for you.   :)

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
You are a mod god!

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
You are a mod god!
Why thank you.    :mrgreen:

There you go! Download in the main post for PSX and Xbox buttons for use with DS4Windows, Xpadder, Pinnacle, ControllerMate, whatever.  These HID links are for anyone who maps their controller instead of using the default setup.

EDIT  I totally screwed up the file naming in the first release.  Please re-download to use the REAL version! sorry guys!
« Last Edit: 2015-02-13 00:40:11 by Mcindus »

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
So for anything use DS4, inorder for the buttons to show up correctly with your controller, you have to map your "X" button to x key, "Square" to s key, "Triangle" to c key, and "Circle" to v key.  Still working on the green B1, B2, B3, B4 to not show up.

Mcindus

  • Freak
  • *
  • Posts: 637
  • Karma: 110
  • Artist, Modder, Musician.
    • View Profile
So for anything use DS4, inorder for the buttons to show up correctly with your controller, you have to map your "X" button to x key, "Square" to s key, "Triangle" to c key, and "Circle" to v key.  Still working on the green B1, B2, B3, B4 to not show up.

Yeah, those are default keyboard keys - so if you map to the normal keyboard keys, it should work great. Just look in the keyboard configuration in the launcher and copy the keybinds.
If you plug in your controller after you start the launcher, it might fix the problem.  If not, there's a workaround on the forums somewhere... if you go to the Steam forums, you can find a guide for AutoHotKey for FF8 where a guy explains how to turn off your normal button recognition if you have to.

After thinking about it... try to search your computer for the ff8input.cfg file and change all of the joystick button assignments (like B1, B2, B3, etc) into blanks.. then make the file read only. i think thats the fix.
« Last Edit: 2015-02-13 01:46:28 by Mcindus »

Dailoh

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 9
  • Karma: 0
    • View Profile
I found that ff8input.cfg file you were talking about.  I removed all the B1, B2 etc button assignments but they are still showing in game.
« Last Edit: 2015-02-13 02:06:31 by Dailoh »