Author Topic: SOLVED: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.  (Read 15168 times)

ChopChopChop

  • Guest
I recently decided to replay this after many years. I remember getting some great patches and mods from this forum and I'm glad to see it's been kept up!

Anyway, after I finally dug the game out of my closet and installed, it wouldn't load after the aforementioned screen. I remembered it not being that simple a few years back, so I lurked around the internet(mostly here) for a solution.

I applied the 1.02 patch, the latest Aalia custom driver(it doesn't need the game saves, right?) and even tried to skip the FMV using Gypinstant and YAMP(although I'm still not sure I'm doing it right) in case that was the problem.

Here's my specs:

Windows 7 X64

CPU: AMD Athlon 64 X2 Dual Core
        4400+ 2.20 GHz

Ram: 4 GB

GPU: ATI Radeon HD 4600

Any help at all would be greatly appreciated, Thanks.
« Last Edit: 2012-01-16 13:02:53 by Bosola »

guywithquestions

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 22
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #1 on: 2011-03-16 16:47:38 »
i also had this problem, with windows 7 u need to download the truemotion 2 codec (google). also when installing aalis driver u need to follow the directions exactly. u need the saves and the input.

guywithquestions

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 22
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #2 on: 2011-03-16 17:05:47 »
oh! and when u download aalis custom driver u have to disable texture compression

Covarr

  • Covarr-Let
  • Administrator
  • No life
  • *
  • Posts: 4057
  • Karma: 124
  • Just Covarr. No "n".
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #3 on: 2011-03-16 17:42:02 »
If you are using Aali's driver, you do NOT need any external codecs. Nor do you absolutely need to disable texture compression, unless you are using mods that change textures.

Your APP.LOG would be appreciated.

ChopChopChop

  • Guest
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #4 on: 2011-03-16 17:45:24 »
Thanks! I downloaded the codec and it seems to be running smooth now! I had the Aalia driver installed before I had game saves and it seemed to work, I'm using the "custom driver" option in FF7 Config. Does that mean it's working, or should I do a reinstall to be safe? If the game is running at all that means I'm good to go, right?

Covarr

  • Covarr-Let
  • Administrator
  • No life
  • *
  • Posts: 4057
  • Karma: 124
  • Just Covarr. No "n".
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #5 on: 2011-03-16 18:01:33 »
If downloading the codec helped, it's a safe bet Aali's driver is not running correctly.

sl1982

  • Administrator
  • No life
  • *
  • Posts: 3687
  • Karma: 43
  • GUI Master :P
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #6 on: 2011-03-16 18:13:40 »
Yup, aali's driver does not need any external codecs.

Aali

  • No life
  • *
  • Posts: 1197
  • Karma: 116
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #7 on: 2011-03-16 18:30:49 »
Also texture compression is only a problem with ATI cards.

guywithquestions

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 22
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #8 on: 2011-03-16 19:11:00 »
well these guys know what their talking about so id say to reinstall everything and make sure u have those saves (save00.ff7 to save09.ff7) and the ff7input.cfg, aalis custom driver's worth the re-installation. i have my game running in 1280x960 and it looks amazing.

Covarr

  • Covarr-Let
  • Administrator
  • No life
  • *
  • Posts: 4057
  • Karma: 124
  • Just Covarr. No "n".
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #9 on: 2011-03-16 19:12:31 »
You no longer need all the saves. That problem was fixed some time ago.

guywithquestions

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 22
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #10 on: 2011-03-16 19:19:00 »
oh yup well then my bad haha

ChopChopChop

  • Guest
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #11 on: 2011-03-17 12:42:13 »
I got it going. I did a fresh install, patched and then ran FF7 remix. I'm pretty sure I could have just done Aali's driver and gotten it to run, but now it's so pretty! :-D

Thanks, guys for all the help! Keep up the good work, as if anything could stop you!

BlitzNCS

  • Freak
  • *
  • Posts: 891
  • Karma: 2
  • Master of nothing in particular
    • View Profile
    • My Youtube
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #12 on: 2011-03-17 17:42:59 »
Remember that if you're running a 64 bit version of windows, you have to download a very old version of Aali's driver to get the 64bit registry key .reg file and run it - I don't think the modified FF7config will actually set 64 bit registries since the game is stored in a different place in the registry.

I may be wrong, but I forgot to do this when installing everything on my new PC and it took me a few minutes to work out what went wrong.

guywithquestions

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 22
  • Karma: 0
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #13 on: 2011-03-17 17:48:00 »
Remember that if you're running a 64 bit version of windows, you have to download a very old version of Aali's driver to get the 64bit registry key .reg file and run it - I don't think the modified FF7config will actually set 64 bit registries since the game is stored in a different place in the registry.

I may be wrong, but I forgot to do this when installing everything on my new PC and it took me a few minutes to work out what went wrong.
dog if you can figure something like this out with no troubleshooting thats pretty filthy.

Aali

  • No life
  • *
  • Posts: 1197
  • Karma: 116
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #14 on: 2011-03-17 18:06:42 »
Remember that if you're running a 64 bit version of windows, you have to download a very old version of Aali's driver to get the 64bit registry key .reg file and run it - I don't think the modified FF7config will actually set 64 bit registries since the game is stored in a different place in the registry.

I may be wrong, but I forgot to do this when installing everything on my new PC and it took me a few minutes to work out what went wrong.

You may be wrong.

BlitzNCS

  • Freak
  • *
  • Posts: 891
  • Karma: 2
  • Master of nothing in particular
    • View Profile
    • My Youtube
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #15 on: 2011-03-17 18:24:16 »
You may be wrong.
Strange, how come I had to do it then? I definately did because I remember; it was only a few days ago.

therage800

  • Crazy poster
  • *
  • Posts: 174
  • Karma: 2
    • View Profile
    • TheRage800
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #16 on: 2011-03-17 19:15:39 »
I had to as well with 0.7.10b

Aali

  • No life
  • *
  • Posts: 1197
  • Karma: 116
    • View Profile
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #17 on: 2011-03-17 19:23:30 »
Were you running it as administrator?

BlitzNCS

  • Freak
  • *
  • Posts: 891
  • Karma: 2
  • Master of nothing in particular
    • View Profile
    • My Youtube
Re: FF7 Black screen after "New Game/Continue" screen.
« Reply #18 on: 2011-03-17 21:20:00 »
Yes, and I had turned off UAC as well. At least I'm pretty sure.