Author Topic: changing default font #2  (Read 3432 times)

Agahnim

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 39
  • Karma: 3
  • fourgive mii four baud iinglisch :D
    • View Profile
    • Rom Dom Greece
changing default font #2
« on: 2013-04-21 21:41:02 »
old smiliar topic here | Kaldarasha's alternative solution

All i want is to change the font. i following these steps:

1) open menu_us.lgp with lgptools (yea i know it's old)
2) export usfont_b_h.tex to a folder

3) convert usfont_b_h.tex to usfont_b_h.bmp with all palettes and reconvert it back to .tex

that's the problem!

i used a lot of converters: img2tex, textool, highwind, omega.. even biturn
none of these can import ALL palettes back to .tex
none of these can export ALL palettes to .bmp (expect omega.. but 1file/palette... i dont think is right)

i think this is very important because if we solve this, ff7 translating to other languages will be much easier

i want to translate into greek and thats my only problem

Aavock

  • Crazy poster
  • *
  • Posts: 179
  • Karma: 20
    • View Profile
Re: changing default font #2
« Reply #1 on: 2013-04-23 05:34:04 »
Hey Agahnim, been there, done that: if you want to edit a *.tex file you'll need to extract to *.bmp (let's say palette number 1) then edit it with your image editing software then in Omega load the original usfont file to get the palettes right after that load your retouched *.bmp file and convert it to *.tex. Be aware that there's 2 kind of font for the PC version: narrow for menus ans wide for dialogues (2 files each).

Agahnim

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 39
  • Karma: 3
  • fourgive mii four baud iinglisch :D
    • View Profile
    • Rom Dom Greece
Re: changing default font #2
« Reply #2 on: 2013-04-23 09:47:54 »
you are right! with Omega i can do a convertion with palettes!

thanx a lot man!! :)



but i have another problem now.I will show you how my new .tex file looks after convertion with omega:

(i open the new .tex with img2tex just to see the result)

the palettes work fine now.. but with omega i have this problem


i use omega version 1.3.. it may be problematic..... i will searching for another

LeonhartGR

  • No life
  • *
  • Posts: 2375
  • Karma: 31
  • ~Whatever...~ Finally married to my "Rinoa"!
    • View Profile
    • LeonhartGR Productions
Re: changing default font #2
« Reply #3 on: 2013-04-23 11:07:24 »
I need help for font creation for the FFVIII game! I also want to translate into Greek... Please read this. Thanks!

Agahnim

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 39
  • Karma: 3
  • fourgive mii four baud iinglisch :D
    • View Profile
    • Rom Dom Greece
Re: changing default font #2
« Reply #4 on: 2013-04-23 11:26:59 »
you have pm :D

LeonhartGR

  • No life
  • *
  • Posts: 2375
  • Karma: 31
  • ~Whatever...~ Finally married to my "Rinoa"!
    • View Profile
    • LeonhartGR Productions
Re: changing default font #2
« Reply #5 on: 2013-04-23 12:14:54 »
Ευχαριστώ!

Aavock

  • Crazy poster
  • *
  • Posts: 179
  • Karma: 20
    • View Profile
Re: changing default font #2
« Reply #6 on: 2013-04-23 15:16:10 »
Have you try your new texture in-game ? Make sure the BMP file is 256x256px.

Agahnim

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 39
  • Karma: 3
  • fourgive mii four baud iinglisch :D
    • View Profile
    • Rom Dom Greece
Re: changing default font #2
« Reply #7 on: 2013-04-23 16:03:12 »
ofcourse i try the bmp ingame... and the image is 256x256px for sure, cause i didnt try to edit the bmp

here watch step by step what i doing..

do you know any other way?? what if you trying to do the same??... if you follow the same steps?

Agahnim

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 39
  • Karma: 3
  • fourgive mii four baud iinglisch :D
    • View Profile
    • Rom Dom Greece
Re: changing default font #2
« Reply #8 on: 2013-04-25 20:52:42 »
i dont know if anyone cares about that but i found a solution!

the solution is: make the convertion manually from hex

now i can edit any character ingame, or change font with palettes included

if someone want more infos just pm me

jusete

  • Crazy poster
  • *
  • Posts: 230
  • Karma: 50
  • https://www.paypal.me/JRGV
    • View Profile
    • Donate here
Re: changing default font #2
« Reply #9 on: 2013-04-25 21:31:20 »
Hey Agahnim!! I am very interested in your discovery! XD Please tell me what I have to do to change any character or Font.

thank you!

Agahnim

  • Fast newbie
  • *
  • Posts: 39
  • Karma: 3
  • fourgive mii four baud iinglisch :D
    • View Profile
    • Rom Dom Greece
Re: changing default font #2
« Reply #10 on: 2013-04-25 22:21:40 »
okay i upload a rar with instuctions

here^^

jusete

  • Crazy poster
  • *
  • Posts: 230
  • Karma: 50
  • https://www.paypal.me/JRGV
    • View Profile
    • Donate here
Re: changing default font #2
« Reply #11 on: 2013-04-25 22:34:25 »
Thank you so much! I will test

Aavock

  • Crazy poster
  • *
  • Posts: 179
  • Karma: 20
    • View Profile
Re: changing default font #2
« Reply #12 on: 2013-04-26 04:58:16 »
That's a different method, glad to see you've found how to fix those files.
Good luck with your greek translation project Agahnim !