Author Topic: [FF7PC] Biturn - v.85  (Read 81982 times)

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #25 on: 2004-06-13 17:21:39 »
(crap, i lost my cd key to nwn, i gotta find another way...)

ok, ff7 model tutorial:

Step 1: Open Unmass 0.8
Step 2: Open battle.lgp
Step 3: Select all the files
Step 4: Extract it to wherever you want
Step 5: Open Biturn w0.85
Step 6: Navigate the browser on the left to the folder you extracted them to.
Step 7: Wait like 20 minutes for it to load up all those files (it's a pain, i know, but it must be done)
Step 8: Click the "Options" button at the bottem and make sure "Logging Mood" under the "General" tab is set to "Everything to file"
Step 9: Find the file you want to extract (they're in the same order as leviathan puts them when you first open it, use that as a referance guide)
Step 10: Set the Destination format to .ASE
Step 11: Set the destination filename to the directory you want to extract it to.
Step 12: Open 3DS Max 5
Step 13: Click import and scroll to .ASE (if you have the importer it will be there)
Step 14: Import the file
Step 15: Select all pieces of the model, then  right click on one of them, and click properties.
Step 16: At the end of the right side on the first tab, there's an option that says "vertex Color", put a check by that. Also, click the shaded button to make it look even better.
Step 17: Press 'M' on your keyboard to open the materials window
Step 18: Click a blank material. Then click the square to the right of "Diffuse" the 3rd one from the bottom should be "Vertex Color" select that.
Step 20: select all parts of your model. Then select this new material, then click the button below the material sphere's that looks like a sphere with an arrow leading into a cube. If it asks you what to apply it to, click selection.
Step 21: render it by hitting f9 for quick render or f10 for rendering options and you're done.

If that all didn't work, you may have a different .ASE importer, i don't know what the one i'm using is called, the filename is "asciiimp.dli" if that helps, i'll send it to you if you need it.

halkun

  • Global moderator
  • *
  • Posts: 2097
  • NicoNico :)
    • View Profile
    • Q-Gears Homepage
FF7 models to 3ds Max
« Reply #26 on: 2004-06-13 18:22:00 »
Can gmax use 3dMax's import scripts? (I know I can only export gmax and text files. I can't seem to find an ASE inporter.

Also, Just a quick check on gmax's material editor shows me that I don't have this magical "vertex" one. Do I have to import an ace file first?

Here a screenshot of the material editor.

I guess I don't understand what a material is. It also doen't help that I'm so used to ac3d, I don't even know how to move objects around on the scene

I just downlaoded it the other day to gawk the the NWN models. the file import/export work great for gmax/nwn. I was even able to play with that slider thingy so you can see all the diffrent frames of animation. I was just thinking you could select the model bit and press "delete" and replace it with a new imported 3dmax model or something. I can import 3d Studio max shapes and meshes. Can't I just skip the the whole converting to ace first?

I too will experiment

Neo_Cortex

  • Guest
FF7 models to 3ds Max
« Reply #27 on: 2004-06-13 18:34:19 »
Thanks TallgeeseIIII for this tutorial!!! It looks great! I'll try it soon!
Btw: I'm using Ase importer/exporter plugin downloaded from this site

halkun

  • Global moderator
  • *
  • Posts: 2097
  • NicoNico :)
    • View Profile
    • Q-Gears Homepage
FF7 models to 3ds Max
« Reply #28 on: 2004-06-13 18:41:02 »
heh ^_^

1) Take off shoe
2) Insert foot.

Where is this site. I thought bitrun was one of qhimm's/alexx/fice's tools (I'm sooooo out of pratice. with ripping the PC version apart...)

ADUUNDUM: Oops Mirix, it's yours... ^_^; I'm so terrible I forgot you....

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #29 on: 2004-06-13 18:48:59 »
sorry guys, i dunno anything about gmax, try to get 3ds max 5 (can't say how, *whistle* but that's the only way i know of for now. also, my nwn installation failed, and i don't really know why, i'll try again later when i'm not busy.

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #30 on: 2004-06-13 19:39:25 »
ha! got it installed, ok, now to learn about the file setups and stuff, oi

Neo_Cortex

  • Guest
FF7 models to 3ds Max
« Reply #31 on: 2004-06-13 19:53:33 »
TallgeeseIIII

I've tried your tutorial->Didn't work
After aplying the material with vertex color, 3d studio says something about maping coordinates and it won't be rendered properly!
So when I checked the vertex color property in object properties the model was still black and after aplying the material it was even more black!!

So can u post me your ase importer/exporter and the cloud model converted to Ase format(I'll try model that works for 100% because maybe I have a bad-converted model). Thanks

halkun

  • Global moderator
  • *
  • Posts: 2097
  • NicoNico :)
    • View Profile
    • Q-Gears Homepage
FF7 models to 3ds Max
« Reply #32 on: 2004-06-13 19:53:44 »
Quote from: TallgeeseIIII
ha! got it installed, ok, now to learn about the file setups and stuff, oi


I've been hacking nwn for a while, and have the end-all-be-all book on it on my HD somehwere.

I'm going to start a new thread on hacking nwn (This could be a really cool project) and post a link to the book there.

(It's OK, the book is freely distributable)

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #33 on: 2004-06-13 20:28:43 »
halkun: cool, thx

neo cortex: did you try actually rendering it yet? it gives me the mapping coordinates message too, but it's not an error, just press continue and it should render the vertex coloring anyway. if it doesn't then i really have no idea, and i can't post the files, i don't have server space atm, sorry, i can email you the importer/exporter, but the model is too big for even that, would that be ok?

halkun

  • Global moderator
  • *
  • Posts: 2097
  • NicoNico :)
    • View Profile
    • Q-Gears Homepage
FF7 models to 3ds Max
« Reply #34 on: 2004-06-13 20:40:45 »
I'm thinking that there are no lights on in the scene, maybe.....

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #35 on: 2004-06-13 20:48:11 »
that's possible. anyway, with nwn, i got a keygen, and installed it, then closed the keygen, then when i tried to play it, it asked me for the damn key again! i don't have the key anymore, i closed the god damn keygen, so now i probably have to install it a 3rd time, god i hate bioware!

Neo_Cortex

  • Guest
FF7 models to 3ds Max
« Reply #36 on: 2004-06-13 21:09:26 »
TallgeeseIIII

I've trie to render that model but it was still black!
You can upload the files to bin.mypage.sk just put the ase plugin and the model into one rar archive and don't forget to set the compresion level to Best. Rename that archive for example Neo.rar so I can find it. And if this wont work send me an email to [email protected]

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #37 on: 2004-06-13 23:54:52 »
ok, i sent you an email with all the files

i need the animations for these models, i think mirex can do it, he's pretty talented, he just has to see this, message first...

mirex

  • *
  • Posts: 1645
    • View Profile
    • http://mirex.mypage.sk
FF7 models to 3ds Max
« Reply #38 on: 2004-06-14 11:06:24 »
TallgeeseIIII: really nice renders :)

Battle animations are still not decoded properly ... usually only first frame of anim is looking correct. Its a long way to decode them, and i dont know how. Animation frame was decoded by id Phaeron, from which we did not heard anything since.

Quote from: TallgeeseIIII
Step 7: Wait like 20 minutes for it to load up all those files (it's a pain, i know, but it must be done)

If you want Biturn to load directory with lots of files faster, then go to Options and turn off file sorting. Files wont be sorted but it will go fast. Or i would recommend to split files to more directories.
Quote
Step 8: Click the "Options" button at the bottem and make sure "Logging Mood" under the "General" tab is set to "Everything to file"

why is this needed ? It slows down conversion, and is meant mainly for debugging purposes.

Quote
Neo_Cortex: I'm using Ase importer/exporter plugin downloaded from this site
halkun: Where is this site.

Neo_Cortex probably means that link on bottom of my 1st post of the thread.

Newest Biturn versions can be downloaded here, also there is ASE imp/exporter which I found somewhere on the net and worked, and Unmass: http://mirex.mypage.sk/index.php?selected=1

uh and sorry for delay, I was ill for last week.

If you have different ASE importer/exporter that works in other 3dsMax versions then please send it to me, I'll upload it to my homepage to have it all stored in one place.

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #39 on: 2004-06-14 18:12:09 »
for that looging mood thing, i didn't know what it did honestly, but i know i changed it so i wanted to make sure everyone did the same thing as me so we didn't get different results, lol

mirex

  • *
  • Posts: 1645
    • View Profile
    • http://mirex.mypage.sk
FF7 models to 3ds Max
« Reply #40 on: 2004-06-15 09:46:02 »
now comes to my mind that there is another option that can speed up loading of directory with many files ... turn off "checking of file type" ... but then you have to know which file to click, they won't be coloured and they wont have their filetype displayed. ;)

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #41 on: 2004-06-15 14:44:33 »
ah, i see. btw, in the world map lgp, there's a buncha models like the highwind, the chocobo, the tiny bronco etc. that have animations that DO work, do you see any way to export those?

mirex

  • *
  • Posts: 1645
    • View Profile
    • http://mirex.mypage.sk
FF7 models to 3ds Max
« Reply #42 on: 2004-06-15 15:02:46 »
Well .. AFAIK fileformat .ASE does not support any animation through bone movement or something .... would be animation through vertex movement enough ? Because that is possible i think.

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #43 on: 2004-06-15 15:11:03 »
hmm, i don't think so, i would need the bones there for stuff if i added the models to anothr game.

mirex

  • *
  • Posts: 1645
    • View Profile
    • http://mirex.mypage.sk
FF7 models to 3ds Max
« Reply #44 on: 2004-06-15 17:48:32 »
Then i'll have to research more on the .ASE format. Sorry but dont await results in reasonable time, no time you know ...

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #45 on: 2004-06-15 18:20:26 »
of course, it's no problem

Neo_Cortex

  • Guest
FF7 models to 3ds Max
« Reply #46 on: 2004-06-16 06:23:02 »
TallgeeseIIII

Thanks for the files. I've tried the plugin and model you sent me and guess what happened. Still black, super black!!!! Black when I render it, black in 3D studio.
There must be something wrong with my 3D studio!!!!!!
I've done everithing you wrote in the tutorial!!!

And can you see the vertex colors before rendering?
And is there any Ase plugin for 3d studio max 6?
And the link to the Ase plugin is on the bottom of the 1st post of the thread.

TallgeeseIIII

  • *
  • Posts: 49
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #47 on: 2004-06-16 10:08:51 »
hmm, yes i cansee the vertex colors before rndering, and yes there must be a setting in your 3ds max that needs to be chnaged, i can't think of what it could be though, sorry pal...

Creative Inc

  • *
  • Posts: 29
    • View Profile
FF7 models to 3ds Max
« Reply #48 on: 2004-07-18 00:43:01 »
All the models look amazing when rendered. I was wondering, could someone post a few of the max versions of the models for me please? I would like to play around with them, yet I do not own a copy of ff7. Textures would be nice 2. And oh, I use Max 4.2, so this version or earlier would be nice... or 3ds fomat or whatever works best for you guys.

Thanks.

mirex

  • *
  • Posts: 1645
    • View Profile
    • http://mirex.mypage.sk
FF7 models to 3ds Max
« Reply #49 on: 2004-07-19 10:49:11 »
models in 3DS format look crappy, it would be best if you've had ASE format importer in MAX. Try one that is in first post of this thread.