Project forums > Aali's Custom FF7/FF8 Driver

Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions

(1/189) > >>

Vgr:
Support and suggestion thread for Aali's Custom Graphic Driver 0.7.11b

EDIT: Read the FAQ below before posting to see if your issue has been resolved!

I have stickied this thread - Bosola

Post your config file and APP log when reporting an error! We cannot help you if you don't! Also make sure you have latest version before reporting an error.


Edit (July 1st, 2013): Added a FAQ section for people to look for answers. Will be updated on request and on need.
Edit (July 2nd, 2013): Updated the FAQ. (Thanks to Kompass63 for pointing some things out!)
Edit (August 11th, 2013): Changed a few things here and there. Updated the FAQ.

Frequently Asked Questions:

Help topics covered: Popups - Posting errors - Help with code tags - Finding necessary files - Black bar - Disabling shaders - Textures fail to load - NVIDIA cards problems - Older patches problems - General help - Downloaded game - Everything is made of light - Running as administrator


Popups

Q: How to disable/hide those yellow and red popups at the bottom of the screen?
A: Add "disable_popup = yes" at the bottom of ff7_opengl.cfg (alternatively, you can try "disable_popup = on" or "disable_popup = true").


Posting errors

Q: Aali's driver doesn't seem to be working! What do I do?
A: First make sure you have the latest version (Current version is 0.7.11b). Then, make sure the driver is working by clicking FF7Config and then the Graphics tab. Select "Custom Driver" if that's not already the case. If the driver is installed, a popup will appear. Then, use the following form:

Use code tags and post your config file (ff7_opengl.cfg OR ff8_opengl.cfg) like this:

[ code ] Paste all your config here [ /code ] (Remove the spaces inside the brackets)

Then, post your APP.log that lies inside your FF7 folder (only relevant if you launched the game at least once) like this:

[ code ] Paste all your APP.log here [ /code ] (Remove the spaces inside the brackets)

Don't forget to specify if it said if it was installed or not.


Help with code tags

Q: I don't understand how to make this code thing work!
A: You can click on the '#' button (At the top of your post, not the key on your keyboard) to make code tags appear in your post where your cursor is. You can also select all the text that goes inside the code tags and click the '#' button.


Finding necessary files

Q: Where can I find those files you talk about? (config and APP log files)
A: In the main Final Fantasy VII/VIII game folder (FF8 creates an APP.log file, but it will be blank).


Black bar

Q: There's a black bar at the bottom of my screen when moving around in field! Help!
A: It is normal. It goes away in battle and menus. It goes back to the old PSX days. Some things are programmed based on coordinates, and removing the black bar would cause issues.


Disabling shaders

Q: I experience some problems/crashes and I don't know what causes it!
A: Turn off shaders ("use_shaders = no" in the config file) or use the "Everything is made of light" fix (see below). If that doesn't fix it, try disabling fancy transparency ("fancy_transparency = off" in the config file). If that still doesn't work, post your config and APP log files using the method described above.


Textures fail to load

Q: FF7 was installed and I played it for some time, now I tried to add a new texture and it doesn't load! What do I do?
A: Delete the files from the cache folders:

.\Final Fantasy VII\cache
.\Final Fantasy VII\mods\cache

Don't forget the virtual store:

   32BIT
     C:\Users\[USERNAME]\AppData\Local\VirtualStore\Program Files\Square Soft, Inc\Final Fantasy VII
   64BIT
      C:\Users\[USERNAME]\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\Square Soft, Inc\Final Fantasy VII

Credits go to PitBrat and Kompass33


NVIDIA cards problems

Q: The game crashes and I don't know why. I have an NVIDIA card.
A: The driver has trouble with newer NVIDIA drivers. Disable your shaders (see above) or use the "Everything is made of light" fix (see below). It has been fixed for the next release


Older patches problems

Q: I used The SaiNt's Hi-Res patch with or without Aali's custom driver but it doesn't work well!
Q: I used the FF8 Launcher with or without Aali's custom driver but it doesn't work well!
A: Those patches are outdated. Uninstall them and use Aali's custom driver alone.


General help

Q: HEEEEEEELP!!!!!!!!!!1111oneoneone
A: Did you try reinstalling the game and the driver? Do you have the latest graphic drivers? Did you try fiddling with the options? Try experimenting on your own, it often wields better results.


Downloaded game

Q: I downloaded FF7/FF8 from the Internet and the driver doesn't work!
A: Save yourself some trouble and don't bother posting. Pirated games are not supported.


Everything is made of light

Q: My game is all black/white! It goes away when I disable shaders, but I don't want to! What do I do?
A: In your FF7 directory, copy and replace the files .\shaders\main.frag and .\shaders\main.vert into .\shaders\nolight\ (however, the shaders need to be enabled for this to work!) or you can download the shaders-fix (thanks to UGerstl for this).

Credits go to Xion999, Kompass33 and UGerstl.


Running as administrator

Q: The game works but some things don't. I am on Vista or newer.
A: You need to run the game as administrator.

Q: How to run the game as administrator?
A: Right-click FF7.exe > Properties > Compatibility > Run this program as administrator.


If you feel like I forgot something, this list needs updating, there's an error or you simply need something to be changed, reply to this thread or send me a PM/email (I am more likely to see those than a reply).

Zen:
Might as well post this here:


New version of the driver (0.7.11b) broke FF7 for me. The special effects in-battle are all missing, plus there's a slowdown before they appear. App.log doesn't say anything useful.

FF8 does not have this problem, but I got stuttering on movie playback. This didn't happen in 0.7.10b.

Here's the App.log for it:


--- Code: ---INFO: FF7/FF8 OpenGL driver version 0.7.11b
INFO: Auto-detected version: FF8 1.2 US English (Nvidia)
INFO: NVIDIA Corporation GeForce GTX 260/PCI/SSE2 3.3.0
INFO: OpenGL 2.0 support detected
INFO: Found swap_control extension
INFO: Max texture size: 8192x8192
INFO: Number of texture units: 4
INFO: Original resolution 640x480, window size 1366x768, output resolution 1024x768, internal resolution 1280x960
INFO: FBO extension detected, using fast scaling/postprocessing path
INFO: Shader limits: varying 60, vert uniform 4096, frag uniform 2048
MATRIX INITIALIZE
INITIALIZING SOUND...
  initializing direct sound
  EAXDirectSoundCreate
  creating primary buffer
  initializing audio data
  OK
  initializing streaming
SOUND INITIALIZED
DIRECT MUSIC - Enumerating Ports...
PORT 0: SB X-Fi Audio [0001]
GUID={0x490a03e8,0x742f,0x11d2,0x8f,0x8a,0x0,0xc0,0x4f,0xbf,0x8f,0xef}
PORT 1: Mapeador de MIDI da Microsoft [Emulado]
GUID={0x81192e03,0xc5db,0x403f,0x89,0xb5,0x32,0x4e,0xe4,0x2c,0x66,0x47}
PORT 2: Sint. softw.tab. sons wave MS G [Emulado]
GUID={0xe0f83cf,0xe264,0x4f03,0x83,0xbb,0x36,0x19,0x21,0x32,0xfc,0x83}
PORT 3: SB X-Fi Synth A [0001] [Emulado]
GUID={0x4c7ba8bd,0x190c,0x4603,0x87,0xf1,0x9b,0x7d,0x7e,0x37,0xd2,0xe1}
PORT 4: SB X-Fi Synth B [0001] [Emulado]
GUID={0xb475d800,0xd2d2,0x4dd5,0x8a,0xc7,0x8b,0x52,0xdc,0x17,0x87,0x66}
PORT 5: Microsoft Synthesizer
GUID={0x58c2b4d0,0x46e7,0x11d1,0x89,0xac,0x0,0xa0,0xc9,0x5,0x41,0x29}
Creating Port1...
    SB X-Fi Audio [0001]
  Port1 supports XG data
BinkClose
GLITCH: missed palette write to external texture data/eng/menu/icon
SdMusicPlay ()
sd_music_play (number=0, song_id=79, volume=0)
midi_play...
Stopping Performance
Loading DLS...
Playing Segment
midi_play successful
MIDI stop
SdMusicPlay ()
sd_music_play (number=0, song_id=41, volume=0)
midi_play...
Stopping Performance
Playing Segment
midi_play successful
SdMusicPlay ()
sd_music_play (number=0, song_id=5, volume=127)
MIDI stop
midi_play...
Stopping Performance
Playing Segment
midi_play successful
GLITCH: unsupported texture format
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
BdLinkTask: FAILED !!!!
MIDI stop
sd_music_play (number=0, song_id=41, volume=127)
midi_play...
Stopping Performance
Playing Segment
midi_play successful
WM_CLOSE

Releasing Performance...


Releasing Loader...


Releasing Port1...


Releasing DirectMusic interface...

Releasing COM...


--- End code ---

Going back to 0.7.10b for now.

EDIT: The slowdown/stuttering was due to not using pbo. Effects are still missing in FF7 though.



Aali:
FF7 seems to be broken, yes, taking down the download for now.

Nothing should have changed regarding FF8 movie playback? Works fine here.

:EDIT:

Download is back up, some testing stuff accidentally made it in the release, should be working now. Redownload if you got the broken version.

Zen:

--- Quote from: Aali on 2011-06-18 21:50:56 ---Nothing should have changed regarding FF8 movie playback? Works fine here.
--- End quote ---

Yes, I've edited my post to include that the stuttering was due to having pbo disabled. Turning it on fixed that (I'm using the altered FF8 GUI).



DLPB_:
 :-D  tut tut aali.  I may have broken the universe but I didn't break my own driver.  :evil:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version