Author Topic: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions  (Read 606926 times)

Vgr

  • Global moderator
  • *
  • Posts: 2163
  • If it quacks like a duck, it must be a duck
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #200 on: 2011-10-30 10:04:24 »
Leave the MDef bug fix as yes. You should disable 9999 limit breaker with Menu Overhaul.

Aali

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1196
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #201 on: 2011-10-30 10:12:48 »
The 9999 limit break functionality included in the driver does not play nice with the menu overhaul, leave it off.

The mdef fix should be turned off if you're running a mod which attempts to correct the issue by adding a spirit bonus to all armor, otherwise leave it on. That setting will override any mdef patch applied to ff7.exe.

tylerkschrute

  • *
  • Posts: 39
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #202 on: 2011-10-30 10:36:40 »
I am kind of getting mixed messages on the limit breaker thing. So if I disable the limit breaker on the menu overhaul, then should I enable it in the driver? Or if I enable it on the overhaul, only then do I cancel it in the driver settings? ?_?

EDIT: Also, a couple issues I have noticed with this new driver. On field screens there is a black rectangle blocking out the bottom 10% or so of the screen. In addition, the fade in and fade out for the battle scenes aren't working properly (for example, on the fade out only the bottom half of the screen fades), and the screen does not flash white during critical hits. Are these easy fixes?
« Last Edit: 2011-10-30 10:45:29 by tylerkschrute »

Vgr

  • Global moderator
  • *
  • Posts: 2163
  • If it quacks like a duck, it must be a duck
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #203 on: 2011-10-30 10:59:31 »
When using the Menu Overhaul, never enable the 9999 limit patcher in the driver. The rest of your issues are provoked by the Menu Overhaul, and will eventually be fixed.

Aali

  • Moderator
  • *
  • Posts: 1196
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #204 on: 2011-10-30 12:06:21 »
Critical hit flash and other similar fullscreen effects will be fixed with the next version of the driver.

The black bar at the bottom of the screen was always there in the PC version and it will remain there for the foreseeable future.

DLPB_

  • Banned
  • *
  • Posts: 11006
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #205 on: 2011-10-30 16:09:21 »
I have a very simple question.

I notice this driver has an integrated mdef bug fix and 9999 limit breaker. I installed the menu overhaul (which integrates 9999 limit break) and gjoerulv hard mod (which fixes the mdef). Do I leave the settings for each of these in the driver config as "no"?

And you didn't bother to read the readme.  In fact, the menu overhaul deliberately places the hash symbol before that option in the config file (to ignore it).  READ.THE.README.  And read the first post of the menu overhaul project.  Before asking questions, READ.
Quote
3. Do NOT install any break 9999HP patchers.  I have now taken into account the main patch and there should be no further issues.   Do NOT use aali's driver option for 9999 patch either.  Use the one that comes with this installer.
« Last Edit: 2011-10-30 16:20:59 by DLPB »

Hellbringer616

  • *
  • Posts: 1913
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #206 on: 2011-10-30 16:09:22 »
The black bar is to maintain aspect ratio isn't it?

DLPB_

  • Banned
  • *
  • Posts: 11006
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #207 on: 2011-10-30 16:11:34 »
The black bar is to maintain aspect ratio isn't it?

I think so yes, it goes back to the PSX days.  I remember they tried to remove the black band but it isn;t that simple because the NPC programming etc rely on the correct coordinates and so forth.

swebers

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #208 on: 2011-10-31 15:00:14 »
I seem to have trouble setting the resolution higher than 640x480.  I keep getting a message saying "Internal resolution too high."  I've been Googling this for quite some time now, and messing with the config file.  The best I've been able to find are posts that say, "Help, it says Internal resolution too high... oh... wait... NVM."

For everyone that runs into this issue, check to see if you are running a Nvidia card, and that you have the Nvidia fix on in the configuration settings.



swebers

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #209 on: 2011-11-02 14:35:23 »
Well, I was wrong.  Setting the Nvidia fix took me off the custom driver.  I realized this when trying to troubleshoot tiling in the background.  Does anyone know how to avoid the message saying "Internal resolution too high" when increasing the resolution?

PitBrat

  • *
  • Posts: 1376
  • Change to feed the machine.
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #210 on: 2011-11-02 15:17:17 »
You can disable the error messages.
Edit the ff7_opengl.cfg file and add this:
    # Disable Error Notifications
    disable_popup = on

swebers

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #211 on: 2011-11-04 20:17:31 »
You can disable the error messages.
Edit the ff7_opengl.cfg file and add this:
    # Disable Error Notifications
    disable_popup = on

Thanks PitBrat.  The FF7 Config file says that the option is not valid, though.

Vgr

  • Global moderator
  • *
  • Posts: 2163
  • If it quacks like a duck, it must be a duck
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #212 on: 2011-11-04 20:18:57 »
I thought it was :

disable_popup = yes

Asta666

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #213 on: 2011-11-04 20:43:45 »
just wanted to ask, i'm trying version 0.7.11b with ff8 and while main characters and battles look very good many background textures look very bad and have some errors, especially when re-entering an area... if i remember correctly, this didnt happen with previous versions... or maybe is something with my config? i only changed resolution to 1280x800 windowed. Anyway, i leave a screenshot.


Uploaded with ImageShack.us


Terid__K

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #214 on: 2011-11-04 21:11:44 »
Yes, there seems to be some sort of graphical corruption with pre-rendered backgrounds on FF8 when entering an area while using the driver (I already pointed it out on this topic). Bring up the menu and it should go away (until you enter another area, that is).

Anyways, Aali is already aware of it.






Asta666

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #215 on: 2011-11-04 21:15:12 »
Yes, there seems to be some sort of graphical corruption with pre-rendered backgrounds on FF8 when entering an area while using the driver (I already pointed it out on this topic). Bring up the menu and it should go away (until you enter another area, that is).

Anyways, Aali is already aware of it.
Thanks, I see, sorry for double posting it. Hope it gets fixed in future releases.

swebers

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #216 on: 2011-11-04 21:56:57 »
I thought it was :

disable_popup = yes

Thanks again.  It still says that it's no such option.

I also ran into another couple of issues:

#music_plugin = plugins/ff7music.fgp < no video when this is enabled.  I can use alt+f4, and can hear sound, so the game is not frozen.

enable_postprocessing = no < When this is enabled, the application freezes before playing the video.  I have to ctrl+alt+del to interrupt it, then use task manager to close it.
« Last Edit: 2011-11-04 22:14:54 by swebers »

PitBrat

  • *
  • Posts: 1376
  • Change to feed the machine.
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #217 on: 2011-11-05 00:27:05 »
Sounds like you're using an outdated version of Aali's OpenGL driver.

swebers

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #218 on: 2011-11-05 10:16:28 »
Sounds like you're using an outdated version of Aali's OpenGL driver.

I started installing 0.7.8 (as per the instructions on finalfantasyPC.com).  When I ran into difficulty, I started googling and found that 0.7.11b was the most current(and supported).  I then downloaded 0.7.11b and extracted it into my FF7 folder. 

My current config file shows no version number at the top.

swebers

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #219 on: 2011-11-05 11:11:23 »
It looks like I was somehow running a VERY old version.  I don't know how or why, but I was.  I downloaded the latest & greatest, which should help some.

It looks as if my real issue is that my LCD panel's max resolution is 1024 x 768.  After researching, I have found that FF7 seems to only support multiples of 640x480.  1280 x 960 is out of my monitor's range, which I believe is causing this error.

Does any way to change these values to a multiple of 320 X 280 (what seems to be a lower, unsupported option?).

Covarr

  • Covarr-Let
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3940
  • Just Covarr. No "n".
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #220 on: 2011-11-05 14:59:15 »
It looks like I was somehow running a VERY old version.  I don't know how or why, but I was.  I downloaded the latest & greatest, which should help some.

It looks as if my real issue is that my LCD panel's max resolution is 1024 x 768.  After researching, I have found that FF7 seems to only support multiples of 640x480.  1280 x 960 is out of my monitor's range, which I believe is causing this error.

Does any way to change these values to a multiple of 320 X 280 (what seems to be a lower, unsupported option?).
Umm, the multiples of 640x480 issue is only really a problem with The_SaiNt's high resolution patch. If you're using Aali's driver, either of two scenarios will be true:

1. prevent_rounding_errors is enabled, which renders the game at the nearest higher multiple of 640x480 and downscales to the resolution you set for display.
2. prevent_rounding_errors is not enabled, in which case it'll render at the resolution you set and there will be occasional, minor graphics glitches.

And enabling the music plugin affects your video? That is baffling, I've never seen that before.

Out of curiosity, what are your machine's specs?

tylerkschrute

  • *
  • Posts: 39
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #221 on: 2011-11-05 18:25:04 »
Not sure if this is an issue with the driver or not, but when I try to run a speedhack (specifically, this one:http://forums.qhimm.com/index.php?topic=9636.msg135515#msg135515), the game lags HORRIBLY. Even the cutscenes lag. In order to get it to run I added load_library = speedhack.dll to the config file, is that correct?

Also, the excavation sequence at the bone village lags too (even when not using the speedhack).

Vgr

  • Global moderator
  • *
  • Posts: 2163
  • If it quacks like a duck, it must be a duck
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #222 on: 2011-11-05 18:30:29 »
Well, the Speedhack makes the game lag, I don't know why. You can live without it.

tylerkschrute

  • *
  • Posts: 39
    • View Profile
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #223 on: 2011-11-05 21:41:11 »
Ahh, that's too bad. Makes going through those heavy dialog scenes (such as the scene with cloud and tifa in the lifestream) much more bearable.

swebers

  • Guest
Re: Aali's driver [v 0.7.11b] Help/Bugs/Suggestions
« Reply #224 on: 2011-11-06 00:35:15 »
Umm, the multiples of 640x480 issue is only really a problem with The_SaiNt's high resolution patch. If you're using Aali's driver, either of two scenarios will be true:

1. prevent_rounding_errors is enabled, which renders the game at the nearest higher multiple of 640x480 and downscales to the resolution you set for display.
2. prevent_rounding_errors is not enabled, in which case it'll render at the resolution you set and there will be occasional, minor graphics glitches.

And enabling the music plugin affects your video? That is baffling, I've never seen that before.

Out of curiosity, what are your machine's specs?

Great News!  You've fixed the problem!  I can now see the game at 1024 X 768.

This has now introduced new errors, though.  My sprites are green, and the game lags.

My specs:

P4, 2.66 1gb memory win 7 pro Nvidia GeForce FX 5200.

Don't laugh.  It's the living room computer, and not my full rig.