Author Topic: WIP a patch to convert new FF7 to old  (Read 94760 times)

sithlord48

  • *
  • Posts: 1594
  • Dark Lord of the Savegame
    • View Profile
    • Blackchocobo
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #50 on: 2012-08-16 19:25:45 »
seams to work well on wine.. now im wondering why the videos work on this version and not my stock install..

omega res novae

  • *
  • Posts: 541
  • previously known as squall8cloud7
    • View Profile
    • omegas mods google docs
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #51 on: 2012-08-16 19:35:39 »
@datapack

you dont need any files. the patch does it all. look back through the thread to find a link for 0.2. then you need to pass the cd check. make a dummy iso or rename a flash drive or something  FF7DISC1

DLPB_

  • Banned
  • *
  • Posts: 11008
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #52 on: 2012-08-16 19:40:44 »
hang on are you saying the original game doesnt even check for the actual disc?  It just checks for the name?

Tooks

  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #53 on: 2012-08-16 19:44:00 »
hang on are you saying the original game doesnt even check for the actual disc?  It just checks for the name?

Pointing it to my hard drive named FF7Disc1 worked, so I guess it does.

DLPB_

  • Banned
  • *
  • Posts: 11008
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #54 on: 2012-08-16 19:44:37 »
ridiculous.  :-P

omega res novae

  • *
  • Posts: 541
  • previously known as squall8cloud7
    • View Profile
    • omegas mods google docs
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #55 on: 2012-08-16 19:45:36 »
i guess so. after i ran the new to old converter i made a dummy iso like kranmer said. took a blank text document. made an iso with a volume label of FF7DISC1 and it gets through the check

Tooks

  • *
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #56 on: 2012-08-16 19:56:04 »
I can almost imagine the discussion at the security desk when it was decided that's how they'd perform a disk check... Insane.

omega res novae

  • *
  • Posts: 541
  • previously known as squall8cloud7
    • View Profile
    • omegas mods google docs
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #57 on: 2012-08-16 19:58:27 »
it was also over a decade ago when people didnt have as easy access to the knowlege and tools we have today

Antonia

  • *
  • Posts: 47
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #58 on: 2012-08-16 20:35:55 »
Yeah, this really wasn't that uncommon back then.  For a long time, copy protection pretty much meant you used write protect tabs so you didn't accidentally erase your floppys.  ;)

OK, maybe not quite but yeah, a simple disk volume check and similar methods were in place on loads of titles, and plenty more didn't even have that.

Mendelevium

  • *
  • Posts: 222
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #59 on: 2012-08-17 00:01:34 »
So, this project excites me greatly!

You said you were attempting to maintain as much of the new game as possible with this, while bringing in many qualities from the old files. What exactly are you trying to preserve? And what objects are you altering? And how are you going about doing that?

It almost seems like I'd be able to drop the 1.02.exe into the folder and you'd have nearly the same product as from before. One would just have to shut off the updater that Square has provided in the new launcher. Correct?

Then one could go through the new .exe and find out how they used the new .oog files, and apply these changes into the old .exe somehow. Actually, before assuming that is done through the .exe file, I should ask, how does the re-release support the .oog? Where is that programmed? And what other qualities about the new release would be worth preserving?

Sorry, if this is a bombardment, my curiosity is just peaked.

DLPB_

  • Banned
  • *
  • Posts: 11008
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #60 on: 2012-08-17 00:06:29 »
There is no way this project can preserve anything the new game introduced over the old... since the improvements are in the new driver and exe.. both of which will not be used in the convert.  This would basically be the old game once again using aalis driver.

Covarr

  • Covarr-Let
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3940
  • Just Covarr. No "n".
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #61 on: 2012-08-17 00:17:38 »
There is no way this project can preserve anything the new game introduced over the old... since the improvements are in the new driver and exe.. both of which will not be used in the convert.  This would basically be the old game once again using aalis driver.
except the FMVs.

DLPB_

  • Banned
  • *
  • Posts: 11008
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #62 on: 2012-08-17 00:18:10 »
I hear even fmvs dont work...  Aali would need to add support.

Covarr

  • Covarr-Let
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3940
  • Just Covarr. No "n".
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #63 on: 2012-08-17 00:21:53 »
I can't imagine why they wouldn't. IIRC, he uses ffmpeg, which does in fact support vp8.

omega res novae

  • *
  • Posts: 541
  • previously known as squall8cloud7
    • View Profile
    • omegas mods google docs
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #64 on: 2012-08-17 00:26:10 »
my fmvs played?


DLPB_

  • Banned
  • *
  • Posts: 11008
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #65 on: 2012-08-17 00:29:22 »
Mako said hers didnt.  Do yours work with old ff7?

Covarr

  • Covarr-Let
  • Administrator
  • *
  • Posts: 3940
  • Just Covarr. No "n".
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #66 on: 2012-08-17 00:31:16 »
Honestly, I haven't tried (my install disc is missing), but I can confirm they work with mpc-hc using ffdshow (which uses ffmpeg)

omega res novae

  • *
  • Posts: 541
  • previously known as squall8cloud7
    • View Profile
    • omegas mods google docs
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #67 on: 2012-08-17 00:31:41 »
my fmvs work after the new to old patch.

DLPB_

  • Banned
  • *
  • Posts: 11008
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #68 on: 2012-08-17 00:35:13 »
In that case Mako is wrong.  I did think it was odd they wouldn't work tbh

Sebuzzie

  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #69 on: 2012-08-17 01:22:31 »
My fmv's don't work, but I haven't installed the bootleg yet. (still downloading the torrent)

Edit:
my fmvs played?

was this before or after the installment of bootleg?

omega res novae

  • *
  • Posts: 541
  • previously known as squall8cloud7
    • View Profile
    • omegas mods google docs
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #70 on: 2012-08-17 01:32:36 »
before.
after running bootleg the fmvs will be different because there isnt an option for "no change" for fmvs
issues i came across after the patch were textures were white which was fixed by turning shaders off annd second issue an error message came up "couldnt lock sound buffer"
these were fixed by bootleg as well

Sebuzzie

  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #71 on: 2012-08-17 01:39:44 »
Oh that means I'm still not sure how to fix the fmv problem. Before the main menu I get a black screen, then I press enter and get the main screen. After selecting new game I get a black screen and nothing happens no matter how long I wait.

I installed it in the right folder like you explained. But right now I'm afraid I'm stuck.

Edit: Or might it have to do with the fact that I haven't installed Aali's driver?
« Last Edit: 2012-08-17 01:49:50 by Sebuzzie »

omega res novae

  • *
  • Posts: 541
  • previously known as squall8cloud7
    • View Profile
    • omegas mods google docs
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #72 on: 2012-08-17 01:50:17 »
if you havent used ff7 config yet you may have to

go into your install folder. find ff7config.exe and run it.
go to the graphics tab and for renderer pick custom driver

Sebuzzie

  • *
  • Posts: 23
    • View Profile
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #73 on: 2012-08-17 02:01:38 »
God do I feel stupid... did just that one thing you said and voila all fmv's work.

You've made my day again squall8cloud7!

Now I'm just gonna wait for my mod torrent to finish and try to see if I can get that to work. Anyone got a good suggestion for a preset for a noob like me? :P


omega res novae

  • *
  • Posts: 541
  • previously known as squall8cloud7
    • View Profile
    • omegas mods google docs
Re: WIP a patch to convert new FF7 to old
« Reply #74 on: 2012-08-17 02:04:49 »
not really. just check out the bfe see what you like. definately do menu overhaul.